COMPROMIS de La Vall d’Albaida contra el consorci de residus

COMPROMIS de La Vall d’Albaida davant les darreres informacions sobre el fem vol informar a la ciutadania

Compromis vol deixar clar que: Ja al ple de mancomunitat del 25 de maig de 1999 es va aprovar el pla de minimitzacio de la nostra comarca, es va licitar en març de 2001 i es va adjudicar en novembre del mateix any.

L’inici de la contrata es va produir el 8 de febrer de 2002. Actualment del pla de minimitazacio esta implantat la recollida selectiva, el tractament i la eliminació es realitza de forma externa.

Fran Quesada, regidor de medi ambient a l’Ajuntament d’Ontinyent i conseller a la Mancomunitat, explicava que: “d’este pla, els objectius per executar son: una nova recollida selectiva en orige (separació del residu em massa per orgànic/inorgànic), una planta de tractament i un dipòsit controlat propi”.

Quesada afegia que: “els objectius finals del pla de minimització eren i son en primer lloc, aconseguir un nivell de recuperació del 68% de la totalitat del residu generat, en segon lloc reduir la quantitat generada per habitant, en tercer lloc recuperar el rebuig o material per retornar-lo al cicle natural i per acabar, reciclar el producte en un nou cicle i eliminar el residu últim de forma segura”.

Cal recordar que la filosofia d’este pla va ser aprovada per totes les forces polítiques per unanimitat i segons Julià Engo, portaveu de COMPROMIS a la Mancomunitat: “es ara en l’actualitat quan una decisió política del Govern que està al poder 15 anys determina que això ja no aprofita i no és defensable ni acceptable i a més ens obliga a gestionar el fem a traves d’un consorci” (una nova institució burocràtica en mans del mateixos de Emarsa per exemple).

Quesada recordava que: “la tasca d’este nou consorci, és la mateixa que ja estem fent a través de la mancomunitat, però amb un cost mediamebiental que es triplicarà i un cost econòmic extremadament exagerat, es a dir, per realitzar el servei que actualment ja esta fentse a Ontinyent i pel qual paguem 85€, amb la obligació del consorci passarà ser el doble a no ser que s’arribe a un acord polític d’alt nivell i es modifique l’ordre que estableix la obligatorietat de que el consorci siga el prestatari d’eixe servei”.

En de tenir en compte que eixe nou preu del rebut, (que ve imposat de València) només fa referència al tractament, valoració i eliminació (allò que dona negoci), la recollida tindrà una altre preu i tindrem que fer-la igualment com fins ara.
Un exemple de incoherència segons el estudi del mateix consorci: un ciutadà de Pinet (poble de la Vall amb 200 habitants més o menys ) genera 467 kg de fem per veí a l’any, mentre un de Terrateig sols 258 kg per veí a l’any. A esta incoherència, Fran Quesada apuntava ”menut negoci de fem entre veïns “

Per concloure la incoherència del estudi, Ontinyent sent capital de comarca i pol d’atenció dels municipis de l’entorn, tanmateix, segons el consorci genera 301 kg per habitant i any…

Una altre desgavell és que segons el consorci el cost total del Ecoparc d’Ontinyent suposarà una despesa de 313.000 euros gestionada per este nou estament, mentre que en la actualitat l’Ajuntament d’Ontinyent, (des de fa un mesos) ha adjudicat la gestió del Ecoparc a una empresa ontinyentina per 111.000 euros, gairebé el triple més barat..

Quesada concloïa: “Si no es mobilitzem polític i ciutadana de forma conjunta i demanen al Govern de València la modificació de la ordre, tindrem que suportar un altre “xiringuito” més com la privatització de la sanitat, educació, etc. etc…”

Per altra banda, Vicent Xavier Vila, secretari comarcal del Bloc-Compromis, explicava que: ”cal impedir que la ciutadania haja de pagar el doble pel rebut del fem ja que la solució al problema generat pel PP és de caràcter polític i el nou Consorci del Fem impulsat pels populars, aplicarà una taxa pel tractament dels residus que dispararà el preu del rebut més d’un 100%”.

Afegia que: ”esta taxa començarà a cobrar-se segurament al final de 2012, de manera que els veïns i veïnes hauran de pagar 2 taxes, es tracta sense dubte d’un abús, i més en els temps que estem vivint”, exposava.

Finalment, els membres de Compromis, han acusat al President de la Mancomunitat, Juan Puchades, d’haver tancat unilateralment, amb la Consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, i amb el President del Consorci, Parra, la implantació del mateix, enganyant així a la resta de forces polítiques, passant el característic “rodillo” del Govern valencià.

Arxivat en: Comarcal, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *