Dijous 3 de març a les 19.30h es va celebrar el Ple Extraordinari que contenia aquests punts en l’ordre del dia:

  1.  Informe al·legacions Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).
  2. Modificació pressupostària 1/2016.
  3. Moció conjunta grups polítics municipals Socialista, Compromís i Popular amb motiu del 8 Març, Dia Internacional de la Dona.

1.- INFORME AL·LEGACIONS PLA GENERAL D’ORDENACIÓ URBANA (PGOU).

(Transcrivim literalment les dues intervencions del nostre portaveu i que seran les que, textualment, figuraran en l’acta del Ple. No farem ací cap valoració. Pensem que les paraules expressen molt bé el posicionament del Grup Municipal Compromís sobre aquest tema com ja expressàvem en el nostre programa electoral: un PGOU de consens.)

Intervenció en el primer torn de paraula

“En primer lloc, i perquè conste en acta, mostrar el nostre condol, i així ho fem amb els llaços negres que portem les dues regidores de Compromís i jo, per la sobtada i injusta desaparició del nostre regidor d’Alcoi Raül Seguí. Descansa en pau amic.
Crec que la nostra regidora Lola Francés Morant ha d’abandonar el Saló de Plens per ser directament part interessada d’aquesta deliberació i en aquest punt de l’ordre del dia. Per favor Lola… (abandona el Ple)

Hui quan estava intentant donar-li forma a aquest escrit sabia que volia dir alguna cosa, que tenia la necessitat de comunicar el posicionament del nostre grup municipal Compromís, i em pot creure si vol, senyor Alcalde, tractava de buscar alguna paraula o algun raonament amb el qual poder explicar com hem arribat a aquesta situació, una situació molesta, incòmoda, desagradable, però em pot creure, una situació provocada només per vostès, l’equip de govern socialista.

Lluny queden les bones paraules, les reunions fetes, les suposades facilitats amb l’empresa redactora del Pla General d’Ordenació Urbana, la reunió pública feta al Teatre Avenida, i un llarg etcètera. Pensem, com ara els mostrarem, que la gestió d’aquest tema els ha explotat en les mans, que hi ha més foscor que claror, que han intentat marejar, dividir i desinformar tota aquella persona que oferia la més mínima oposició a la idea inicial que vostès tenien sobre el PGOU.

No és de rebut que anuncien el 18 de maig de 2015, a una setmana de les eleccions municipals, dues modificacions de la versió preliminar del PGOU (encara es pot consultar aquesta notícia en la web del Partit Socialista local, ací la tinc treta de hui mateix). Aquest anunci fet en període electoral ja és reprotxable, perquè si vostès no fan aquest brindis al sol no guanyen les eleccions. Segur.

En aquest escrit (mostrant-lo) vostès diuen que, i cite textualment: “davant l’oposició manifestada per part del veïnat, l’equip de govern els ha ofert una nova opció segons el tipus de propietat que tinguen. Així, els i les titulars de parcel·les amb edificis destinats exclusivament a habitatges, podran acollir-se a la classificació d’eixes finques “com a sòl urbà d’ús residencial de manera que es reconega legalment la situació actual i que el futur PGOU opere de forma automàtica el canvi d’ús” mentre que les edificacions industrials “podran mantenir voluntàriament l’ús industrial i quedaran excloses de l’aplicació del PRI-1”.

Fins a tres vegades, com està reflectit a les actes dels Plens, els hem demanat el document on vostès retiraven el PRI-1, i les tres vegades han dit que aquest document no existeix. Tota una maniobra electoralista per a guanyar temps.

En primer lloc, creuen vostès que és normal que un PRI abrace usos residencials i industrials mesclats com si fóra un tauler d’escacs? Sense haver unes grans zones per al seu desenvolupament? És això un Pla organitzat o un immens embolic? És fals que les edificacions industrials que hagen sol·licitat eixir-se’n del PRI se’ls haja exclòs. És totalment fals com es pot comprovar en l’informe de l’empresa redactora. Una qüestió que ens roda pel cap: Hi ha més al·legacions presentades que les contestades en aquest escrit? Per què no s’han contestat? Fins i tot en l’informe de l’empresa redactora hi ha al·legacions no contestades.

Sense anar més lluny, en el referit informe hi ha dues al·legacions de propietaris als quals se’ls fa cas i s’exclouen del PRI-1, mentre que en el mateix informe hi ha moltes més al·legacions a les quals no s’aplica ni la mateixa contestació ni la seua exclusió. Com s’explica açò? Han fet bons i roïns? Fins on arriben els criteris de l’equip de govern socialista i comencen els de l’empresa redactora? O al revés, l’empresa redactora fa el que li han dit?

En el seu escrit (mostrant-lo), i com a segona mesura estrella, decideixen anul·lar el Sector 5, aquella zona reservada a naus industrials xicotetes per a emprenedors o naus niu. Enhorabona. Aquella zona ja va generar una gran polèmica perquè era i és una zona d’explotació agrària en ple rendiment, i d’una de les poques famílies que encara viuen del camp al nostre poble, i van haver de recular perquè allò no tenia sentit.

El polígon industrial no necessita més naus niu, ni experiments amb gasosa, el que necessita és implementar-lo d’una vegada per totes. I ja porten tres legislatures. I gràcies a vostès, per exemple, una empresa gran abandonarà en breu el nostre poble i s’instal·larà a Montaverner. Gràcies a vostès una empresa ha començat la seua activitat fora dels límits del polígon, davant de la gasolinera (i bé, benvinguda siga). Gràcies a vostès pot tornar a haver activitat industrial en la zona del PRI-1. Per tant, per què aquesta mania? Ens pot explicar senyor Alcalde què hi ha darrere del PRI? Per què aquesta forta oposició a retirar-lo definitivament com demanen la majoria d’al·legacions que s’han fet en l’informe de l’empresa redactora? No ho entenem.

Per anar acabant, som conscients que hi ha 12 al·legacions que vam presentar com a partit polític, Compromís, el dia 16 de maig de 2015 i en les quals (perquè totes deien el mateix i ací les tinc i les mostre) demanàvem textualment: “Que Bocairent necessita un Pla General d’Ordenació Urbana però ha de ser de consens entre les persones i també per unanimitat dels partits polítics representats en el Ple de l’Ajuntament de Bocairent. L’interés general ha de ser sempre el màxim interés.”

I en fi, ací estem encara, sense consens i amb més obscuritat que llum sobre aquest tema. Perquè el gran tema d’aquest punt de l’ordre del dia es diu PRI-1. El gran tema és que vostès retiren el PRI-1 del PGOU, com sí que han fet amb alguns propietaris.

I la pregunta obligada, senyor Alcalde, és: retiren el PRI-1 del PGOU? Diguen, contesten. Miren a aquesta gent a la cara i done’ls una resposta. Però ara mateix. De vostès depén el consens en un dels grans temes de qualsevol poble, el PGOU. De vostès i únicament de vostès depén tot aquest embolic creat per vostès, l’equip de govern socialista, i que ha donat l’esquena al veïnat del nostre poble.
Moltes gràcies.”

Intervenció en el segon torn de paraula i conclusió

1.- “Els hem demanat en repetides ocasions si vostés, l’equip de govern, disposaven del document on retiraven el PRI-1 i sempre han dit que no com consta en acta. És per això que la figura del PRI encara està present en aquesta àrea que genera malestar, confusió i, fins i tot, indignació.

2.- Ens haurà de dir en algun moment, senyor Alcalde, quin és l’interés per a no eliminar definitivament la figura del PRI-1. Què amaga? Per què hi ha propietaris que se n’han eixit i d’altres no? Si és voluntat de respectar la seua paraula perquè des de bon començament no se’ls exclou i a més a més s’elimina aquesta figura del PGOU?

3.- Encara no entenem com segueixen sense fer cas de tota aquesta gent disconforme amb la seua gestió, gastant temps i diners per a protegir les seues propietats, amb un equip de govern que porta temps maltractant-los, marejant-los i abandonant-los.

I si vostés no retiren el PRI-1 ens veurem obligats a abandonar el Saló de Plens i no votar aquest punt de l’ordre del dia. Quedarà sota la seua responsabilitat que el PGOU siga de consens, una de les premisses bàsiques de qualsevol organisme públic. Estan perjudicant els seus propis veïns en comptes d’ajudar-los.”

Únicament amb els vots del PSOE es va aprovar aquest punt. El PP i Compromís vam abandonar el Saló de Plens.

2.- MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA 1/2016.

Ens vam abstindre en la modificació de crèdits justificada per una sentència que obliga l’Ajuntament de Bocairent a pagar 29.717,38€ a l’empresa Construcciones Díaz Sala SL per les obres de rehabilitació en la Residència. Contra la sentència no hi ha recurs.

Amb els vots favorables del PSOE, en contra del PP i l’abstenció nostra es va aprovar la referida modificació.

3.- MOCIÓ CONJUNTA GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS SOCIALISTA, COMPROMÍS I POPULAR AMB MOTIU DEL 8 MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA.

Amb els vots favorables dels tres partits, com no podia ser d’una altra manera, es va aprovar la moció del Dia de la Dona.

I en ser un Ple Extraordinari no va haver ni precs ni preguntes ni tampoc se li va donar la paraula al públic assistent.

Moltes gràcies pel vostre temps. Compromís Bocairent seguirem treballant i informant-vos. Gràcies per sentir-vos al nostre costat i, entre totes i tots, fer poble.
‪#‎Transparència‬ ‪#‎BocairentTestime‬