Des dels anys seixanta el Darrer Diumenge d’Octubre, o Aplec del Puig, aplega els nacionalistes valencians d’arreu per celebrar una jornada festiva en un dels llocs amb més simbolisme i història del País Valencià, el municipi d’El Puig, a l’Horta Nord. Els actes s’inicien amb una marxa cívica que ix des de les Torres dels Serrans de la ciutat de València i acaba a la població Santa Maria d’El Puig, monestir des del qual Jaume I va conquerir el 1238 la capital per a crear el nou regne. Des del matí i fins a la vesprada se succeeixen actes, parlaments i concerts.


Tot i que hi va haver un primer Aplec precursor dels actuals el 20 de juny del 1915 i una trobada regular a l’octubre (una processó cívico-cultural) convocada per l’associació Lo Rat Penat, és des dels anys 60 que se celebra, amb certa regularitat, amb un sentit de reivindicació política i no només cultural.


Actualment hi ha dos actes polítics convocats de manera anual: el primer a l’esplanada del monestir de Santa Maria on el Bloc Nacionalista Valencià, i ara també la Coalició Compromís, s’hi troben i el segon al cim de la “Muntanyeta de la Patà” organitzat pel PSAN. Des de l’any 2006 s’ha recuperat la dimensió religiosa de l’Aplec mitjançant la celebració de la “Missa per la Pàtria, la Pau i la Justícia” en l’església del monestir, convocada pel Centre Pare Tosca.
A més dels parlaments polítics i de l’acte religiós, durant tot el dia hi ha activitats lúdiques i culturals, tallers per a la xicalla, actuacions de dolçainers i tabalers, i un àpat popular amb paella.